Cross-UK and International eHealth Systems Interoperability

Approaches to Accreditation and Testing

 


Common standards for eHealth systems are critical for the realisation of patient-centred healthcare. Approaches chosen will also radically affect the UK’s future competitiveness in the global marketplace. The UK has become fragmented with regards to interoperability standards, tending to develop local variations that vendors cannot cost-effectively support at scale so deployments are limited to patchy local or regional implementations. This position legislates against the successful development of innovative technology companies and market growth. The lack of available paths to use of international technology standards prevents UK patients gaining beneficial cost-effective innovations that have been developed in other countries.

The time is right to take stock. We need to assess what progress could be made to both benefit patients and the UK economy by embracing international interoperability testing and accreditation. This one-day summit will review current choices suppliers and NHS purchasers have for internationally scalable IT solutions. The approaches to international interoperability testing, quality labelling and certification framework also supports the EU eHealth Systems Action Plan 2012-2020.

 

The Summit will present expert speakers reviewing options that technology suppliers, eHealth strategists, commissioners and implementers have in supporting patient-centred, cross-enterprise care with interoperable IT systems. A “Cross-UK” view will emphasise supplier neutral standards that can be supported in either proprietary or open technology. Supplier neutral standards mean SMEs and large company systems can better “play well” together as part of diverse interoperable eHealth ecosystems. Differing requirements for certification are a barrier to the spread of UK innovation and reduce choice for the NHS.

The meeting includes UK dissemination of the ANTILOPE Project as one of ten summits being held throughout Europe.

The ANTILOPE consortium comprises leading international standardisation bodies including HL7 (Health Level 7), IHE (Integrating the Healthcare Enterprise), Continua Health Alliance (c.270 suppliers in Personal Health), CEN (European Committee for Standardization), ETSI (European Telecommunications Standards Institute), GS1 (Global Standards 1, barcode and supply chain standards), and others.  Through cooperative affiliations and other mechanisms they are linked to IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), ISO (International Standards Organisation), IHTSDO (International Health Terminology Standards Development Organisation), ASTM (American Society for Testing and Materials), NIST (National Institute of Standards and Technology, U.S.A.), DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine), OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards), and others.

 

The Summit
The Summit will give decision makers and stakeholders an opportunity to learn about current approaches in UK interoperability testing and accreditation. It will also allow delegates to judge future impacts of international testing and accreditation frameworks.

Invitation

Cross-UK and International eHealth Systems Interoperability
.

Date: Wednesday April 30th 2014
Venue: British Computer Society,
5 Southampton Street London WC2E 7HA (map)

Register:
www.ihe-uk.org/Accreditation_Registration

Cost: Free of charge to NHS employees and to members of IHE-UK (both users and supplier company delegates; up to 3) and members of HL7-UK. A charge of £250 incl. VAT will be made for all other delegates.

 

Who should attend:

·     Chief Information Officers (CIOs) / Health IT Directors in UK NHS, AHSNs and UK private sector organisations

·     Chief Clinical Information Officers (CCIOs) in NHS and AHSNs

·     Chief Technology Officers (CTOs) from Health IT Suppliers CTO / Technical /Project and QARA Directors and

·     Department of Health/HSCIC Senior Executives concerned with information sharing

·     IT Consultants

What do you get from the summit:

·     UK national and European market status for interoperability testing and certification

·     Current review of testing methods, tools

·     Exhibition and networking opportunities

·     Q & A on testing and certification

The summit is hosted by IHE UK with support from the British Computer Society. It is the inaugural event of the EHI Digital Health Festival.



Exhibitors:

             

 

Sponsorship and Media:

There is no meeting sponsorship available as this is under the aegis of the UK Summit for the ANTILOPE initiative. ANTILOPE is partially funded by the European Commission DG CNECT to support and advance the eHealth European Interoperability Framework.  DG CNECT cooperates on eHealth with the United States Department of Health and Human Services. E-Health Media will be the exclusive Media Partner for the event.

 

Getting there:

The BCS London Office is on the first floor of The Davidson Building, 5 Southampton Street, London, WC2E 7HA. Telephone: 01793 417666.

 

Access by car is difficult due to local one-way system. The nearest car park is on Drury Lane, Parker Street, Parker Mews, London WC2B 5NT.   Local tube stations include Covent Garden, Temple, Embankment and Charing Cross (see map).

 

On arrival, please report to the Davidson Building Main Entrance Reception Desk who will direct you to the first floor.

 

 

 

Programme: Wednesday April 30th 2014


 

09:15

Registration open, Coffee available

10:00

Welcome: Introduction to the Summit (5 min)

Ed Conley, SW AHSN,

CIPHER eHIRC and IHE-UK

10:05

Keynote: The Value of International Standards for Patients, Clinicians and Industry (25 min including 5 min questions)

Inderjit Singh, Head of Enterprise Architecture, NHS England

Theme: State of the Art: eHealth Interoperability Testing and Certification across the UK

10:30

England perspective (15 min)

Richard Dobson, Operation and Technical Services Directorate, HSCIC

10:45

Scotland perspective (15 min)

Julie Falconer, Head of Technical Strategy and Governance, eHealth Division, Scottish Government

11:00

Wales perspective (15 min)

Gary Bullock, ICT Technical Director, NHS Wales Informatics Service

11:15

Northern Ireland perspective (15 min)

Des O’Loan, eHealth Strategy, NI Health & Social Care Board

11:30

Coffee Break (20 min)

Theme – State of the Art: International eHealth Interoperability Testing

11:50

Keynote: Benefits of International eHealth Interoperability Standards Convergence (25 min including 5 min questions)

Ian Hay, Technical WG Chair, Continua Health Alliance and Head of Emerging Technologies, Orange

12:15

Introduction to ANTILOPE, UK Perspective (5 min)

Roger Wallhouse, IHE-UK

12:20

Labelling and certification in Europe (25 min)

Jos Devlies, Medical Director EuroRec

12:45

ANTILOPE Use Cases as a basis for setting up international interoperability testing (20 min)

Vincent Van Pelt, Senior Advisor, NICTIZ, The Nederlands

13:05

Lunch Break (60 min)

14:05

Quality Management System for Interoperability Testing (20 min)

Morten Bruun-Rasmussen,
MEDIQ, Denmark

14:25

Tools for testing interoperability in Europe. Existing tools and tools to be developed (20 min)

Milan Zoric, ETSI, France

Theme: Meeting Demands for eHealth Interoperability Testing in the UK

14:45

Satisfying UK demand, uptake mechanisms to benefit patients, clinicians and industry (Q&A and debate on points arising, 40 min)

All participants, facilitated by

eHealth Insider

15:25

Reserved time ensuring proper capture of UK needs and Antilope Feedback Questionnaires (20 min)

All

15:45

Summit close, networking, coffee available

All

 

Partners in ANTILOPE


Contacts (programme): ed.conley@ihe-uk.org  (registration): alan.budge@ihe-uk.org
Registration Page / PDF Flyer Link: http://www.ihe-uk.org/Accreditation_Registration